De Beckart is gelegen in het hart van het kerkdorp Nijnsel aan het Beckartplein gelegen aan de doorgaande weg van Sint Oedenrode naar Lieshout. Recht tegenover de Beckart ligt de Antonius van Padua kerk, een rustieke bakstenen kerk die werd ingewijd in 1911 en ontworpen is door de Eindhovense architect L.P.J Kooken. De keuze voor Antonius van Padua als patroonheilige van de kerk is voort gekomen uit het feit dat de toenmalige bouwpastoor, Johannes Panken, op de naamdag van deze heilige geboren werd. Dezelfde pastoor organiseerde een jaarlijkse bedevaart, die wel de "Meierijsche Bedevaart" werd genoemd en waar duizenden mensen aan deelnamen.
Deze bedevaart wordt al sedert de jaren 60 niet meer gehouden. Wel wordt er elk jaar op de 2e zondag van juni een openluchtmis gehouden ter ere van de heilige Antonius van Padua, die door honderden bezoekers wordt bij gewoond. De mis wordt uitgevoerd in het naast de kerk gelegen processieperk. Daarbij wordt gebruik wordt gemaakt van een fraaie stenen nis met baldakijn. Dit wordt ook wel “de groene kathedraal” genoemd. Het processiepark, waar ten tijde van de bedevaart de processies werden gehouden, is onlangs omgedoopt tot een “kruisweg” als onderdeel van het paasfeest. Vrijwilligers hebben de 14 staties aangebracht. Een wandeling door het parkje is daarom echt de moeite waard. Vergeet verder niet het kerkje te bezoeken.
Op ca. 1 km afstand van het dorp liggen 2 natuurgebieden, “de Vresselse bossen” een voormalig heidegebied met schitterende vennen, en “de Dommelbeemden” met aangrenzend “de Moerkuilen”.
Het Vressels Bos is een ontginningsbos dat in de jaren '20 van de vorige eeuw is aangeplant op een stuifzandrug. Het was oorspronkelijk een productiebos bestaande uit grove den. Binnen het gebied liggen twee belangrijke vennencomplexen: De Hazeputten en De Oude Putten. Hier en daar vindt je nog de witte snavelbies en de beenbreek. Broedvogels, die je er aantreft zijn: de geelgors, de dodaars, de groene specht, de ransuil, de zwarte mees en de kuifmees.
De Dommelbeemden bestaan uit soortenrijke schrale hooilanden met knotwilgen en onder andere ratelaars en orchideeën en een oude dichtgroeiende meander van de Dommel met veel waterlelies. Op een hoger gedeelte, dat deel uitmaakt van de Midden-Brabantse dek- zandrug, zijn van oudsher bolakkers gelegen. De Moerkuilen grenzen aan de Dommelbeemden. Het is een veenplas in het Dommeldal met onder andere waterlelies, fonteinkruiden, slangenwortel en zeggensoorten. De plas is ontstaan in een laagte met veengrond die werd afgegraven voor het winnen van turf. Het riviertje de Dommel stroomde er langs een hoger gelegen plateau. Hiervan resteert nog een markante steilrand. Rond de visrijke veenplas die veel vogels trekt is een broekbos ontstaan dat wordt begrensd door begroeide rivierduintjes. Er is een gevarieerde flora met onder meer hengel en dalkruid.
Vanaf de Beckart starten mooie wandelroutes door dit prachtige groene landschap zijn aangelegd. Bijzonder is een speciaal wandelpad, onlangs aangelegd door het natuurgebied de Dommelbeemden.
Rondom Nijnsel liggen verschillende verharde fietspaden. Deze brengen u door natuurgebied de Dommelbeemden en de mooie groene omgeving van Nijnsel.